Something hangs? Maybe mythcommflag? Can't connect to backend?

Have a MythTV related problem? Ask for help from other MythTV users here.

Moderator: Forum Moderators

Post Reply
wmorrison
Junior
Posts: 59
Joined: Sat Dec 01, 2018 12:05 am
United States of America

Something hangs? Maybe mythcommflag? Can't connect to backend?

Post by wmorrison » Wed Dec 04, 2019 11:24 pm

I occasionally have a problem where, my system is on (woke up to record,) but when I turn on the TV, mythwelcome shows it is still recording a show that ended hours ago, and that jobs are being run. (I have commercial flagging run while recording.)

If I try to start mythfrontend, it can't connect to the database. I have to restart the machine, and then it seems OK.

It just happened again. After reboot I checked out the recording it said was still going on when it hung. Sure enough, no warning before commercials.

Any idea why this happens, or how to prevent it? Or recover without restarting?

I did ssh to the machine before restarting it and killed all mythcommflag processes, but frontend still couldn't connect to the database.

Restarting is fine, I just want to know if I can recover without restarting for my information. The only problem it really seems to cause is if it misses recording between the time it hung and I restart it.

I'm assuming it's related to mythcommflag, but not sure.
Last edited by bill6502 on Thu Dec 05, 2019 3:32 pm, edited 1 time in total.
Reason: Changed Subject: based on third post

blm-ubunet
Senior
Posts: 101
Joined: Sun Jun 15, 2014 1:08 am
Cambodia

Re: Something hangs? Maybe mythcommflag? Can't connect to database?

Post by blm-ubunet » Thu Dec 05, 2019 1:51 am

Can't connect to DB or MBE?

When the BE network/socket interface appears dead I try:
# often not so helpful
systemctl status mythbackend.service

# typ. dead
mythshutdown -s

# typ. works okay
mythbackend --testsched

# as systemctl stop mythbackend.service is ineffective in this state.
killall mythbackend
systemctl start ....

I typically find that the BE is recording okay but 'interfaces' are dead.

wmorrison
Junior
Posts: 59
Joined: Sat Dec 01, 2018 12:05 am
United States of America

Re: Something hangs? Maybe mythcommflag? Can't connect to database?

Post by wmorrison » Thu Dec 05, 2019 3:13 am

wmorrison wrote:
Wed Dec 04, 2019 11:24 pm
If I try to start mythfrontend, it can't connect to the database.
Oops, meant can't connect to the backend, I think. I'll have to pay more attention next time. I'll try what you said.

Post Reply