Apple Remote not working with 0.28

For discussion of topics specific to MythTV on OSX
Post Reply
tvdave
Junior
Posts: 57
Joined: Sun Jun 29, 2014 10:11 am
Australia

Apple Remote not working with 0.28

Post by tvdave » Sun Jan 28, 2018 4:46 am

I am now running MythTV 0.28 from Craig's MacPorts and have noticed that the Apple remote is not working properly. I have paired the remote (ie. the link symbol appeared on the Mac) but the up and down buttons don't work on the menus. The menu button and back button (as well as the left and right buttons) do work. Has only else experienced this issue?

Has anyone used MythControlled on their OSX build? I will pay the money if it works but don't want to shell out to find I have wasted my money.

Dave

User avatar
pvr4me
Senior
Posts: 628
Joined: Fri Feb 07, 2014 7:25 pm
Location: near Toronto, Canada
Contact:
Canada

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by pvr4me » Sun Jan 28, 2018 2:34 pm

Hmm, what model of Mac are you running this on? Is this a virtualized machine?

If you enter 'mythfrontend --version', does the output include "using_appleremote"?

I don't know what "MythControlled" is (link?) but there was an old iOS app that used to work. Called RemoteRemote if I remember right. Not all that convenient since the phone needed to be woken up before you could do anything.

Craig
The MacPorts guy.

tvdave
Junior
Posts: 57
Joined: Sun Jun 29, 2014 10:11 am
Australia

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by tvdave » Mon Jan 29, 2018 2:03 am

Hi Craig,

I am running MythTV on a 2012 Mac Mini - 8Gb RAM, i5 processor

Running the command on MythTVFrontEnd provides the following output
MythTV Version : v.0.28.1-03f44039-MacPorts
MythTV Branch : fixes/0.28
Network Protocol : 88
Library API : 0.28.20161120-1
QT Version : 5.6.2
Options complied in - using_appleremote is listed

Here is the link to MythControlled - http://mythcontrolled.dairystatedesigns.com/

Thanks for your ongoing support and help.

Dave

User avatar
pvr4me
Senior
Posts: 628
Joined: Fri Feb 07, 2014 7:25 pm
Location: near Toronto, Canada
Contact:
Canada

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by pvr4me » Mon Jan 29, 2018 1:34 pm

Hmm, it could be because you paired the remote. As I recall, pairing causes the remote to modify the codes it is emitting. Something like, if "01" is the play command when unpaired, then it uses "101" or "201" for the same button when paired. Each emitter-receiver pair gets a different prefix.

Maybe unpair and test again?

Craig
The MacPorts guy.

tvdave
Junior
Posts: 57
Joined: Sun Jun 29, 2014 10:11 am
Australia

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by tvdave » Thu Feb 01, 2018 8:40 am

Hi Craig,

I have unpaired the remote and tried again. The up and down buttons no longer work. I also tried it on another Mac and found the same problem. I have tried reseting the Apple Remote and even removed the battery and waited. I have also tried it with another Apple Remote and have the same issue.

Any ideas what I can try next?

Dave

tvdave
Junior
Posts: 57
Joined: Sun Jun 29, 2014 10:11 am
Australia

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by tvdave » Wed Feb 21, 2018 5:10 am

The issue is not with MythTV - it is with High Sierra!

I tried remapping the keys on two different Macs and the up and down keys on the remote no longer respond.

It is a documented bug in High Sierra - https://discussions.apple.com/thread/8106033

The only solution I could think of is to get a MythTV remote app for an iPhone and use the network remote protocol.

User avatar
pvr4me
Senior
Posts: 628
Joined: Fri Feb 07, 2014 7:25 pm
Location: near Toronto, Canada
Contact:
Canada

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by pvr4me » Wed Feb 21, 2018 2:59 pm

You say "bug" but a posting in that thread says that Apple changed the specs and that some other app developers have released patches that successfully address the issue (see p. 2 of the thread).

If that is the case, we need someone to look up the Apple IR documentation on the dev website and find out what needs to be changed. After that it hopefully shouldn't be too hard to update Myth:

https://github.com/MythTV/mythtv/blob/m ... e.cpp#L203

and

https://github.com/MythTV/mythtv/blob/m ... leRemote.h

@tvdave, do you have time to splunk through Apple's docs?

Craig
The MacPorts guy.

tvdave
Junior
Posts: 57
Joined: Sun Jun 29, 2014 10:11 am
Australia

Re: Apple Remote not working with 0.28

Post by tvdave » Wed Feb 21, 2018 8:51 pm

I will do my best!

Post Reply