White Box covers most of Screen

Have a MythTV related problem? Ask for help from other MythTV users here.

Moderator: Forum Moderators

lurfen
Newcomer
Posts: 4
Joined: Tue Dec 31, 2019 8:02 pm
Sweden

Re: White Box covers most of Screen

Post by lurfen » Wed Jan 01, 2020 6:22 pm

Yes! That worked for me as a workaround.

I edited '/usr/share/mythtv/themes/MythCenter-wide/base.xml' to change the '<browserarea>' content as previously suggested. Now I get a smaller white box in the upper left corner.

bob_w
Newcomer
Posts: 1
Joined: Wed Jan 01, 2020 6:19 pm
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by bob_w » Wed Jan 01, 2020 6:23 pm

Also seeing the problem. Modifying base.xml changed the box size for me.

trryhend@gmail.com
Newcomer
Posts: 5
Joined: Mon Dec 30, 2019 2:41 am
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by trryhend@gmail.com » Wed Jan 01, 2020 8:05 pm

Ok, here is the workaround I used....
/usr/share/mythtv/themes/MythCenter/base.xml

<webbrowser name="basewebbrowser">
<area>0,0,0,0</area>
</webbrowser>

# <!-- Base definition of a webbrowser -->
# <webbrowser name="basewebbrowser">
# <area>0,0,700,500</area>
# <browserarea>0,0,100%-16,100%-16</browserarea>
# <zoom>1.0</zoom>
# <scrollduration>500</scrollduration>
# <scrollbar name="vertscrollbar" from="basevertscrollbar">
# <area>100%-14,0,14,100%-14</area>
# </scrollbar>
# <scrollbar name="horizscrollbar" from="basehorizscrollbar">
# <area>0,100%-14,100%-14,14</area>
# </scrollbar>
# </webbrowser>

TMonster
Junior
Posts: 17
Joined: Fri Jan 05, 2018 6:15 pm
Great Britain

Re: White Box covers most of Screen

Post by TMonster » Sun Jan 12, 2020 5:36 pm

I'm use Steppes (30.4) and it doesn't appear to have "webbrowser" in base.xml - but I'm seeing this whitebox.

I tried to create a section, just to zero out the area (as above), but I've never edited the Themes before, so I just took a guess at the location to add it - needless to say it didn't work (after a logoff and restart of Mythfrontend.

So, for me, this workaround doesn't appear to work.

Can anyone guide me to where to add / edit this for Steppes? If not, I'll have to keep QT5 back - but as an Arch user too, that's only a short-term solution...

Vaska
Junior
Posts: 42
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:09 pm
Canada

Re: White Box covers most of Screen

Post by Vaska » Sun Jan 12, 2020 6:04 pm

I'm using the Blue-Abstract theme and still experience the issue. I don't get a box but rather the entire screen goes white. I getting the feeling that this is not related to a specific theme.

bigcajun826
Newcomer
Posts: 1
Joined: Mon Jan 13, 2020 3:14 pm
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by bigcajun826 » Mon Jan 13, 2020 3:19 pm

I'm using the Terra theme myself. I had the same issue and was able to apply the same fix above, but had to do it in this file:

/usr/share/mythtv/themes/default-wide/base.xml

Hope that helps others.

Vaska
Junior
Posts: 42
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:09 pm
Canada

Re: White Box covers most of Screen

Post by Vaska » Mon Jan 13, 2020 5:49 pm

Thanks. I was able to apply trryhend's fix to MythCenter's base.xml which resolved the problem, but I can't quite figure it out for Blue-Abstract, but it looks like Blue-Abstract may not even be listed in the official list of downloadable themes now so I'll give up on it and just use MythCenter or MythCenter-wide instead.

TMonster
Junior
Posts: 17
Joined: Fri Jan 05, 2018 6:15 pm
Great Britain

Re: White Box covers most of Screen

Post by TMonster » Tue Jan 14, 2020 5:07 pm

bigcajun826 wrote:
Mon Jan 13, 2020 3:19 pm
I'm using the Terra theme myself. I had the same issue and was able to apply the same fix above, but had to do it in this file:

/usr/share/mythtv/themes/default-wide/base.xml

Hope that helps others.
Thanks, but that didn't work for me.

I'm a little unsure what's going on as the user that the frontend is running under has a themes folder (~/.mythtv/themes/), but that doesn't have a default or default-wide folder.

So, I edited /usr/share/mythtv/themes/default-wide/base.xml - but that didn't appear to do anything (and there's no /usr/share/mythtv/themes/steppes folder either).

So... I'm still at a loss :)

User avatar
paulh
Developer
Posts: 556
Joined: Thu Feb 06, 2014 6:09 pm
Great Britain

Re: White Box covers most of Screen

Post by paulh » Wed Jan 15, 2020 12:10 pm

I tried to reproduce this on Arch Manjaro both the KDE and XFCE version and couldn't. Tried both master and the AUR version (30.0 IIRC?) both worked fine although I was running under VirtualBox which could affect things.

Only official themes are installed in /usr/share/mythtv/themes (default, default-wide, MythCenter, MythCenter-wide and Terra) all other themes get installed in ~/.mythtv/themes/.

Each theme can provide base definitions for widgets in a base.xml file but if something can't be found then the default ones in default-wide and default are used.

If you see these message at frontend startup

Code: Select all

2020-01-15 11:41:09.486715 I [4866/4866] CoreContext mythuiwebbrowser.cpp:1092:LoadUserStyleSheet  MythUIWebBrowser: Loading css from - file:///usr/share/mythtv/themes/default/htmls/mythbrowser.css
2020-01-15 11:41:09.490099 I [4866/4866] CoreContext mythuiwebbrowser.cpp:1000:Init  MythUIWebBrowser: enabling plugins
then you know something is loading the webbrowser widget that is cause the white box for a few users.

That's probably clear as mud but makes sense to me :roll:

Can anybody reproduce this on current master?

User avatar
keepitsimpleengineer
Junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:53 pm
Location: Central California, U.S.A.
Contact:
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by keepitsimpleengineer » Thu Jan 16, 2020 9:03 pm

After today's
[update 2020-01-16T05:59:54-0800] [ALPM] upgraded qt5-declarative (5.14.0-2 -> 5.14.0-3)
the workaround described by trryhend@gmail.com on 1 Jan above no longer works.
:(

TMonster
Junior
Posts: 17
Joined: Fri Jan 05, 2018 6:15 pm
Great Britain

Re: White Box covers most of Screen

Post by TMonster » Thu Jan 16, 2020 10:29 pm

Appreciate the time spent on this @paulh :)

Yep, I'm using 30.0 from the AUR...

FWIW, I'm using Steppes 30.4 according to the theme chooser, but that doesn't appear to match (what I presume is) the version on github:
https://github.com/MythTV-Themes/Steppe ... meinfo.xml

Anyway, I've had a poke around to look at this a little more, and whilst I agree that this appears to be fixing it for most, I'm convinced it's something else that's the root cause, because this seems intermittent for me,

Right, ok, so...

I started mythfrontend --loglevel debug -v and yep, got:

Code: Select all

themedir          = /usr/share/mythtv/themes/
[...]
MythUIWebBrowser: Loading css from - file:///usr/share/mythtv/themes/default/htmls/mythbrowser.css
So, I presumed I needed to edit /usr/share/mythtv/themes/default/base.xml

However, that file does not contain the keyword ''webbrowser'', in fact, it doesn't appear to be in default/base.xml: https://github.com/MythTV/mythtv/blob/m ... t/base.xml

So...

I edited /usr/share/mythtv/themes/default/base.xml and inserted the following at line 951:

Code: Select all

    <!-- Base definition of a webbrowser -->
    <webbrowser name="basewebbrowser">
        <area>0,0,0,0</area>
    </webbrowser>
(Just before MythPopupBox)

I also edited default-wide/base.xml as mentioned earlier in this thread and commented that section out, replacing it with the same as the code above.

Watched a little TV... exited.... White Box.

Downgraded QT5 components:

Code: Select all

warning: downgrading package qt5-base (5.14.0-1 => 5.13.2-3)
warning: downgrading package qt5-declarative (5.14.0-3 => 5.13.2-1)
warning: downgrading package qt5-location (5.14.0-1 => 5.13.2-2)
warning: downgrading package qt5-script (5.14.0-1 => 5.13.2-1)
warning: downgrading package qt5-sensors (5.14.0-1 => 5.13.2-1)
warning: downgrading package qt5-webchannel (5.14.0-1 => 5.13.2-1)
warning: downgrading package qt5-webkit (5.212.0alpha3-8 => 5.212.0alpha3-6)
warning: downgrading package qt5-x11extras (5.14.0-1 => 5.13.2-1)
warning: downgrading package qt5-xmlpatterns (5.14.0-1 => 5.13.2-1)
Watched a little TV... exited.... All was well.

Upgraded the QT5 components again, faffed around with the files (trying to determine whether it was because I now had both default/base.xml and default-wide/base.xml set to 0,0,0,0 - but I can't make it fail anymore. :?

So, it failed and now it's not failing, but everything is the same.

In my experience, this is like waiting for the next solar flare to trigger another failure...

I'm going to leave it as-is over night, and have another look tomorrow - see if that's working for me too now (magically...)

My only concern is that I'm away from home next week and if this fails while I'm away, there will be a significant reduction in WAF, requiring remote remediation ;)

Maybe this needs a recompile after changing the QT5 components...???

TMonster
Junior
Posts: 17
Joined: Fri Jan 05, 2018 6:15 pm
Great Britain

Re: White Box covers most of Screen

Post by TMonster » Thu Jan 16, 2020 10:32 pm

keepitsimpleengineer wrote:
Thu Jan 16, 2020 9:03 pm
After today's
[update 2020-01-16T05:59:54-0800] [ALPM] upgraded qt5-declarative (5.14.0-2 -> 5.14.0-3)
the workaround described by trryhend@gmail.com on 1 Jan above no longer works.
:(
Well, it kinda works for me at the moment - and I'm on that release. See my previous post.

If it fails again, I'll report back...

When it was failing I was just resorting to go back to 5.13.2....

User avatar
keepitsimpleengineer
Junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:53 pm
Location: Central California, U.S.A.
Contact:
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by keepitsimpleengineer » Thu Jan 16, 2020 11:16 pm

TMonster wrote:
Thu Jan 16, 2020 10:29 pm
Maybe this needs a recompile after changing the QT5 components...???
Did that, no love :(

User avatar
keepitsimpleengineer
Junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:53 pm
Location: Central California, U.S.A.
Contact:
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by keepitsimpleengineer » Sun Jan 19, 2020 1:33 pm

Today's update included...

Code: Select all

[2020-01-19T04:30:29-0800] [ALPM] upgraded qt5-base (5.14.0-2 -> 5.14.0-3)
Still no love

User avatar
keepitsimpleengineer
Junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:53 pm
Location: Central California, U.S.A.
Contact:
United States of America

Re: White Box covers most of Screen

Post by keepitsimpleengineer » Tue Jan 21, 2020 3:15 pm

Another client gets this upgrade and a kernel also, still getting the obscuring white box when exiting from watching a recording

Code: Select all

[2020-01-21T06:53:22-0800] [ALPM] upgraded qt5-declarative (5.14.0-2 -> 5.14.0-3)

Post Reply