Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Have a MythTV related problem? Ask for help from other MythTV users here.

Moderator: Forum Moderators

Post Reply
erge
Newcomer
Posts: 3
Joined: Fri Aug 17, 2018 6:59 pm
Switzerland

Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by erge » Fri Aug 17, 2018 7:26 pm

env: MythTV Version : v29.1-32-g4065df3

desc:
If I do the following steps on the mythfrontend GUI -> Media Library -> Images -> right mouse button "Scan Storage Groups" then the rescan gets done for all the images but afterwards there are no Thumbnails visible at the directory's.

In the mythbackend.log there I can see for all my jpg files the following messages:

Code: Select all

Aug 17 20:58:03 myth-nuc mythbackend: mythbackend[2397]: E ImageThumbs imagethumbs.cpp:171 (run) Failed to create thumbnail /etc/mythtv/tmp/Images/Photographs/2018-06-10--19.27.31/IMG_3371.JPG
This Directory "/etc/mythtv/tmp/Images/Photographs" does not exist on my machine where can I adjust the location of the ImageThumbs ?

wesnewell
Senior
Posts: 365
Joined: Mon Jun 23, 2014 6:54 pm
Location: Wylie TX, USA
United States of America

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by wesnewell » Sat Aug 18, 2018 4:39 am

Did you set the Photographs storage group in backend setup? What dir is it set to? Default is usually /var/lib/mythtv/pictures, but you can put them wherever you like.
BE/FE-AMD Ryzen 3 2200G, 6 atsc tuners. Frontends-GF8200's,,AMD Athlon II's. Mythtv user since 2005.

erge
Newcomer
Posts: 3
Joined: Fri Aug 17, 2018 6:59 pm
Switzerland

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by erge » Sun Aug 19, 2018 4:47 pm

Thks for the tip. But I did already set it in the past away from the default to /home/erich/autofs/pictures the directory does work i can see all my pictures but the thumbnails are not visiable.

wesnewell
Senior
Posts: 365
Joined: Mon Jun 23, 2014 6:54 pm
Location: Wylie TX, USA
United States of America

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by wesnewell » Sun Aug 19, 2018 7:17 pm

In gallery menu try selecting show pictures in the show options. That's all i can think of that wouldn't show the thumbnails, is by selecting hide pictures there.
BE/FE-AMD Ryzen 3 2200G, 6 atsc tuners. Frontends-GF8200's,,AMD Athlon II's. Mythtv user since 2005.

User avatar
bill6502
Developer
Posts: 1070
Joined: Fri Feb 07, 2014 5:28 pm
United States of America

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by bill6502 » Sun Aug 19, 2018 8:41 pm

The simplest answer would be to create the /etc/mythtv/tmp directory.
Write permissions required for user mythtv and yourself.

'.../tmp/...' in the path above is probably the clue.

Three ways it to get to .../tmp/...:
  • there are [symbolic] links in home directories e.g. ~ and ~mythtv to /etc/mythtv.
  • at startup, the backend and frontend set MYTHCONFDIR=/etc/mythtv.
  • HOME is set, as above (MYTHCONFDIR overrides HOME.)
Don't know what distribution you're using, but if it uses systemd, then this
will show you what the backend is doing:

Code: Select all

systemctl cat mythtv-backend.service

User avatar
dizygotheca
Developer
Posts: 244
Joined: Wed Sep 03, 2014 9:02 am
Great Britain

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by dizygotheca » Mon Aug 20, 2018 11:38 pm

As Bill says the backend configuration directory is getting set to /etc/mythtv, which is probably set read-only during installation.

The "../tmp/" is the backend's (private) TEMP storage group, where the thumbnails are created/stored.
It needs a writable config area. You may also have issues with downloading themes, channel icons and other features which expect write access.

If you give /etc/mythtv read/execute permission the "tmp" subdir should be created, but you may have further issues when upgrading.

Usually the backend is run as a non-root user such as "myth". Then the thumbnails (and other backend configuration data) should get written to "~myth/.mythtv/tmp/". Or point MYTHCONFDIR to a writable location.

erge
Newcomer
Posts: 3
Joined: Fri Aug 17, 2018 6:59 pm
Switzerland

Re: Images (Photography) Directorys gets no thumbnail

Post by erge » Wed Aug 22, 2018 8:13 pm

Thks for the help.
I got it now.
I did comment in this line in the following file:

sudo vi /etc/systemd/system/mythtv-backend.service

# Environment=MYTHCONFDIR=/etc/mythtv
# Default setting assumes a system wide install. Otherwise it should be set to
# the folder containing the .mythtv subfolder containing the config.xml file
# Such as
#Environment=HOME=/usr/share/mythtv
# or
#Environment=HOME=/~/.mythtv
Environment=HOME=/home/mythtv

Then I did the stop start of the mythtv backend:
systemctl stop mythtv-backend
sysemctl start mythtv-backend
systemctl status mythtv-backend


And now it works perfect i got my thumbnails on the correct location and there are now visible on the mythfrontend -> Media Library -> Images Photographs Folders... great....I am happy.

Post Reply